SZEMÉLYES

Több-kevesebb 2018-ban

Így az év vége felé egyre nagyobb szükségét érzem a megújulásnak, a feltöltődésnek, új szokások kialakításának. Próbálom összegezni ilyenkor, hogy miken mentem keresztül ebben az évben, és igyekszem ráhangolódni olyan dolgokra, amiket nagyon szerettem volna de valamiért időközben mégsem lett belőlük semmi. Ilyenből pedig akadt szép számmal, ami miatt a mindennapjaimat egy kis hiányérzet tölti ki. Éppen ezért elhatároztam magam. Szeretném 2018-at tiszta lappal indítani, és a jövő évet több életmódbeli változtatással egybefűzni. Ez a kis lista pedig figyelmeztet majd, mi az amiből visszább kell vennem illetve mi az, amire több időt kell szentelnem, és hétköznapi szokásokká alakítani őket.

Jóga

Az év elején néhány alkalommal már volt hozzá szerencsém, viszont az én stílusomhoz úgy érzékeltem nem áll annyira közel ez a mozgásforma. Persze, mert rossz szemszögből közelítettem meg. Túlságosan nyugodtnak ítéltem meg az én habitusomhoz képest. Mára azonban rájöttem, hogy a jóga pont azért olyan jó mozgásforma, mert segít kikapcsolni az elmét, segít önmagunkra és a testünkre koncentrálni. Nekem pedig pontosan erre van szükségem.

Önmagamra figyelés

2018 jelen állás szerint közel sem lesz olyan lustálkodós, mint amilyen ez az év volt, így nehezebb feladatom lesz e tekintetben, de fel vagyok készülve a kihívásra, és izgatottan várom, hogy a szorgos hétköznapok (erről majd később) milyen hatással lesznek majd rám -nem csak e téren. Mindenesetre szeretném tudatosabban élni majd a napjaimat, amihez szerintem hozzátársítani majd azokat a pillanatokat, amikor csak önmagamra, a testemre és a lelkemre figyelek. Amikor valami olyasmivel foglalkozom ami kikapcsol, ami az énidőt testesíti meg.

Stretching

Valószínűéleg kimondottan ilyen órákra nem fogok eljárni, de itthon mindenképp szeretnék majd több időt nyújtásra fordítani. Akár edzések, meccsek után, akár csak videó nézések közepette, mert annyira feszesnek és kötöttnek érzem mindenem, ami igazán csak a kosárpályán mutatkozik meg, ugyanakkor nem csak amiatt lenne érdemes több időt fordítanom rá, hanem amúgyis.

DIY

Annyi ötlet el van mentve az én kis pinterest listámra, hogy most már jó lenne nem csak ilyen formán gyűjtögetni őket, hanem saját kezűleg meg is valósítani.

Sütés-főzés

Mivel januártól nem itthon fogom tengetni a hétköznapjaimat, ezért esténként muszáj lesz beállnom a kunyhapult mögé, és eljátszanom az édes kis konyhatündért. A főzés így -remélhetőleg- belopja majd magát a mindennapokba, amiket hétvégi sütögetések kiegészítésével szeretnék megfűszerezni kicsit. Főleg, ha már a nővéremék eleget tettek egy kívánságomnak és karácsonyra megajándékoztak minket egy konyhai mérleggel, ami miatt immáron kifogást sem tudnék találni ez ellen a tevékenység ellen.

A kép forrása: kaboompics.com

Olvasás

Még több, még több, még több. A valószínűleg majd rohanós hétköznapok után, vagy ha már azokba beilleszteni nem is tudom, de hétvégén mindenképppen szánnék rá időt egyfajta kikapcsolódásként. A szeretteim karácsonykor úgyis gondoskodtak róla, hogy legyen is mit a kezembe vennem, ráadásul még én is beszereztem nemrégiben egy-két olyan darabot, amelyek a sorukra várva sorakoznak a polcomon szépen.

Közös program

És itt most a párkapcsolati programokat értem. Sajnos ez az évünk elég káoszos volt, így kevesebb hasznos időt tudtunk egymással eltölteni, pedig egy kapcsolatban nagyon fontosak ezek a pillanatokat és együtt töltött idő. Ami MENTES a telefonoktól, stressztől és minden egyéb külső zavaró tényezőtől. Kell, hogy mindketten szánjunk egymásra időt, amikor tényleg, mindent félretéve csak egymásra figyelünk! Hallod, Bogyó? :)

Futás

E tekintetben azért büszke vagyok magamra, mert ugyan nem volt túlontúl hosszan tartó, de azért mégis akadt ez évben egy olyan időszak, amíg rendszeresítettem a futásokat. Heti egy. Ez a cél 2018-ra, ami azt hiszem nem olyan nagy kihívás, de nem is szeretnék magam elé nagy célokat kitűzni ezzel kapcsolatban, mert az csak görcsössé tenné az egészet, és ha egyet nem sikerülne teljesítenem, az a kedvemet szeghetné. Úgyhogy heti egy. Célkitűzésnek tökéletes, aztán még mindig lehet fejlődni felfele.

Új hely felfedezése

Akár utazással egyebekötve, akár csak egy új kávézó megismerése. Nagyon jó lenne!

Bejegyzés (esetleg videó)

Na ez az egyik olyan dolog amit talán mindig eltervezek, de végül a hullámvasutas élethelyezetemből és hangulatomból fakadóan nem mindig jön össze. Valamiért egy idő után kicsit mindig alábbhagy a lelkesedésem e téren, pedig legbelül nagyon szeretem ezt az elfoglaltságot, hiszen ilyenkor tényleg azzal foglalkozhatok, amit szeretek. Csak az ihlet nem mindig száll meg, ha pedig az életvitelem kaotikus, akkor a gép elé sem tudok leülni pötyörészni. Így vagyok kódolva, ezt nagyon sajnálom, de persze dolgozni azért lehet rajta. A videókat meg egyelőre nem tudom, hogy majd folytatom-e, ötleteim azok vannak továbbra is, de a munkás hétköznapok mellett majd kérdés, mennyire fogom tudni őket kivitelezni. Majd meglátjuk. :)

Másokra figyelés

Tudjátok, rengetegszer kapom magam azon, hogy ha valaki beszél hozzám, vagy kérdez, akkor a telefonom nyokodása közben válaszolok ugyan, viszont ez a szituáció egyáltalán nem ragad meg bennem, tehát konkrétan vissza kell kérdeznem percek múltán, hogy “neharagudj, mit kérdeztél/mit mondtál?”. Ez szerintem ultra gáz, és nem csak abból a szempontból, hogy így úgy tűnik, mintha nem figyelnék a másikra -nemcsak tűnik…-, hanem azért is, mert egyáltalán nem tartom egészséges dolognak, hogy az online világ és az elektronikai küytük ennyire magukba szippantanak. És ugye ezzel a szituációval nem csak én találkoztam?
Szeretném megélni a jelent, a pillanatokat, de nem csupán mint egy robot, hanem, mint én, K. Kata Sára. Mert így ugyan fel sem tűnik, de nagyon sok dologtól megfosztjuk magunkat.

Cukor, édesség

Megpróbáltam odafigyelni erre, de a végén annyira görcsössé vált, hogy az csak a rossz irányba vitt. Az év vége meg különösképp nem arról híres időszak, hogy megvonunk magunktól mindent -bár ez ugyancsak önmegtartóztatás kérdése. Na én pedig abban, hogy egészen őszinte legyek, nem igazán jeleskedem, így év végéhez közeledve megszaladt az édességek száma, így mára újra harcolok az erőteljes ekcémámmal, ami nálam a sok cukor hatására tűnik fel. Ez pedig semmi ahhoz képest, hogy az elmúlt napokban konkrétan már többször rosszul is voltam tőle, még akkor is, ha csak nagyon kis mennyiségben juttattam a szervezetembe. Szóval ez a pont nagyon lényeges, és ami talán a fentiek közül kimaradt és ide tartozik, az a TÖBB önmegtartóztatás kérdése. Na és tessék…most is épp azon jár az eszem, hogy mennyire jó lenne megenni a konyhafiókban lapuló maradék kinder schoko-bons-t. Vajon meg tudtam állni? :)

ON-lány üzemmód

Ez a pont a “több másokra figyelés” ponttal áll szoros összefüggésben, illetve annak utolsó néhány gondolatával. Nagyon aggasztó tud lenni a helyzet, mikor a telefonod jelenti a túlélést az élet néhány percében. Amikor úgy érzed nem tudsz mást csinálni, minthogy a telefonod különböző applikációin böngéssz, ezzel sokszor értékes pillanatokat elvesztve, és az érdektelen percek számát növelve. Ez persze nem csupán a telefonra, ugyanúgy a számítógépre is igaz, és mivel 2017-ét nagy részét itthon töltöttem, sokat ragadtam a monitor előtt is, mikor órák múlva már csak azt vettem észre, hogy “tejóég! ma még nem csináltam itthon semmit!”. Ezzel nem csak a másokra való figyelmem, de a hétköznapi produktivitásom is kárba veszett. A tipikus jelensége annak, amikor valaki azt érzi ideje mint a tenger, ezért baromira ráér, de végül minden kifolyik a keze közül. Na én pont ebből az érzésből nem kérek 2018-ban egy cseppet sem!

Kép forrása: kaboompics.com

Lazsálás, henyélés

Részben lásd előző pont. Mert persze gondoltam: előttem az egész nap, oly’ sok időm van, ezért teljesen ráérek reggel kikászálódni az ágyból, mert még csak nyolc óra van, hát átpörgetem még az ágyban a facebookot, az instagramot, majd levánszorgásomat követően benyomom a nappaliban a YouTube-ot, aminek a vége, hogy még délután egykor is a TV előtt tespedek, pizsamában, és a kutyusok megreggeliztetésén kívül konkrétan egy házi teendőt sem végeztem még el.
Ezzel a programmal amúgy semmi baj nem lenne, ha mindezt azután végezném el, miután az itthoni alapvető teendőket elláttam, vagy esetleg miután tanultam volna bármit, hiszen attól, hogy a FB-ot, vagy IG-ot végiggörgetem százszor, nem leszek több, ellenben például a tanulással, olvasással vagy netán egy kis testmozgással szemben.

Háztartási hulladék

Az utóbbi időben nagyon rákattantam a témára, és igyekeztem beleásni magam, amit a gyakorlatba is szeretnék átültetni a jövő évben.

Panaszkodás

Ez lehet a túlzott maximalizmusom oka, de azt vettem észre, hogy sokszor csak a rosszat vélem felfedezni a dolgokban. Ez az utóbbi időben leginkább az otthonunk kapcsán köszönt vissza. Persze, vannak dolgok amiken tényleg érdemes lenne változtatni, de összességében úgy látom semmi okom nem lenne panaszkodni. Van egy saját, közös lakásunk, ami alapvetően teljesen jó állapotú és igényes. Mindig lehet és van is hova fejlődni, ez nem kétség, de összességében hálás lehetnék, hogy egyáltalán van hol álomra hajtani a fejem.

Csúnya szó

A hirtelen lobbanékonyságomnak nem köszönhetően sajnos idén is sok csúnya, esetenként bántó szó, megnyilvánulás hagyta el a számat, amire abszolút nem vagyok büszke, és amin tényleg nagyon szeretnék javítani.

Önmagam becsmérlése, szidalmazása, lenézése

Fogalmam sincs, hogy miért alakult ki ez a szokás bennem, de sajnos ezzel élek együtt és nap, mint nap kell szembenéznem vele. Aki hasonló problémával küzd, biztosan tisztában van azzal, hogy ez a folyamat eléggé le tudja húzni az embert és sok energiát felemészt. Pedig mennyi pozitív meglátásba bele lehetne fektetni ezeket az energiákat, amelyek valószínűleg még többet szabadítanának fel! Ezáltal jó irányba terelve nem csak az énképet, de a mindennapokat is.

Nos, próbáltam nem túlnyújtani, mint a rétestésztát, de úgy látom ez nem jött össze. :D Hát…hiába, úgy látszik sok olyan dolog van, amin változtatnom kéne. Mert szeretnék egy jobb, minőségibb életet élni, és remélem 2018 ebben társam lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.